LICHAAMSTAAL

WAT ZEGT DE STAART?

De kattenstaart is een indicator van zijn stemmingen en een waarschuwing voor zijn gedrag.
Een kat met een zwiepende staart is niet blij. Een zwiepende staart betekent dat de kat geïrriteerd is. En hoe groter en sneller de zwaaibeweging, hoe geïrriteerder de kat is. Deze zichtbare lichaamstaal wordt gebruikt om confrontaties met andere katten of met u, uit de weg te gaan. Ik hoor vaak dat mensen denken dat een kat hen uit het niets aanvalt. Echter, mensen zitten katten vaak te aaien onder het televisie kijken en letten dan niet op de waarschuwingen die de kat al enige tijd laat zien, simpelweg omdat hij niet meer geaaid wil worden, maar gewoon naast u wil liggen. Als u de signalen van uw kat blijft negeren, is de kans groot dat uw kat uithaalt.

In de afbeelding hieronder ziet u meer betekenissen van de staart:

MIMIEK

De mimiek van een kat zegt ook veel over hoe een kat zich voelt. Oren, pupillen en snorharen geven de gemoedstoestand aan waarin de kat verkeerd.

Dit is een angstige kat. Grote pupillen, de oren naar de zijkant gedraaid en plat (platte pet). Snorharen staan naar achteren.

Dit is een angstig-agressieve kat. Vergrote of grote pupillen en de oren plat naar achteren. Angst-agressie ontstaat vaak als een angstige kat niet kan vluchten. Dan zal de kat agressie inzetten om zijn belager op afstand te houden.

De agressieve kat. Te herkennen aan de oren die naar de zijkant zijn gedraaid en de smalle pupillen. Snorharen staan naar voren, wat betekent dat hij zeker is van zijn zaak.