De basisbehoeften van de kat

WATER EN VOER

Weetjes over voer- en waterbakjes

Katten willen graag alles apart. Katten zijn solitaire jagers en willen graag een eigen voerbak die niet te dicht bij de voerbak van een andere kat staat. Zet de waterbakken niet bij het voer, maar verspreid door het huis. Een kat legt geen verband tussen eten en drinken. U zult zien dat uw kat nu ook meer uit de waterbakken zal drinken. Ook bakjes met brokjes mogen verspreid door het huis.

Gebruik dus geen dubbele bakjes, maar altijd aparte bakjes voor eten en water. 

Keramiek of staal heeft de voorkeur boven plastic voerbakken. In plastic voerbakken blijft (op den duur) de geur van het eten hangen, ook al was je het nog zo grondig af. En aangezien katten erg kieskeurig zijn ...

Daarnaast is het aan te bevelen om de voer- en drinkbakjes niet tegen de muur aan te zetten, maar zorg ervoor dat uw kat er omheen kan lopen. Op deze manier kan de kat overzicht houden over de omgeving om zich heen (controle).EEN SCHUILPLAATS EN VLUCHTROUTE

Katten zijn stressvolle dieren. De ene meer dan de andere. In stresssituaties is het belangrijk dat een kat kan vluchten naar een voor hem veilige plek.

Zorg daarom dat de (vlucht)route naar deze plek altijd toegankelijk is. Stel dat deze veilige plek voor uw kat een doos/ mand op zolder is, dan dient de kat ALTIJD de mogelijkheid te hebben om in gevallen van stress naar de zolder te kunnen!

De beste schuilplaats is een omsloten doos/ mand. Iets waar de kat zich in kan verstoppen.


DE KATTENBAK

Weetjes over de kattenbak

Zet de kattenbak nooit bij het eten van de kat!

Zet de kattenbak op een rustige plek in huis. Daar waar geen drukte is (dus niet in de gang bij de voordeur, niet bij de achterdeur waar iedereen in en uit loopt).

Zorg dat de kattenbak frequent schoon wordt gemaakt en gebruik bij voorkeur geen kattengrit met een of ander geurtje.

Maak de kattenbak schoon met chloor. Katten vinden dit aantrekkelijk.

Liever een bak zonder kap dan een met kap. Zeker in een meer-katten-huishouden en in een gezin met kleine kinderen.

  • De kat is een controlefreak en kan op een kattenbak zonder kap de omgeving   prima in de gaten houden.

  • Zonder deksel is de kans op pestgedrag in een meer-katten-huishouden veel   lager en zal probleemgedrag kunnen voorkomen.

Zorg dat de kattenbak meegroeit met de leeftijd van de kat: 1. een lage en kleinere bak voor een kitten 2. een grote bak voor een volwassen kat (moet zich in de bak kunnen draaien) 3. een grote bak met lage instap voor de oude kat.


EEN VEILIGE SLAAPPLEK

Net als een goede schuilplaats is het ook belangrijk een veilige slaapplaats te hebben. Dit kan ook de schuilplaats zijn, maar de meeste katten hebben meerdere plekken in huis om te slapen.