VERVOLG -                 BABY OP KOMSTROUTINE

Als de baby geboren wordt, zal de routine in het huishouden veranderen. Iets wat katten niet plezierig vinden. Katten houden van een vast ritme. Dit vaste ritme gaat veranderen wat stress op kan leveren. Natuurlijk weet je nog niet helemaal wat die routine zal worden, maar denk daar eens over na en probeer de vaste routine alvast langzaam te doorbreken (eettijden, aandacht, speelsessies en slaapplekken). Op deze manier kun je wellicht voorkomen dat de kat niet van het ene op het andere moment minder aandacht krijgt en dat de baby, die voor de kat toch al vreemd ruikt en enge geluidjes maakt, alle aandacht op eist. Je kat uitsluiten van deze mooie tijd zal de kat verwarren, met stress en andere onacceptabele gedragingen als gevolg, zoals onzindelijkheid.

Kortom, betrek de kat bij alle voorbereidingen, zodat hij/ zij in een rustig tempo kan wennen aan de veranderingen en nieuwe geuren in huis.


GELUID

Verstandig is om de kat ook alvast te laten wennen aan baby geluiden. Hier zijn CD voor in de handel. Het geluid van een huilende baby lijkt veel op het geluid van een kitten in paniek en op het geluid van vechtende katten. Dit kan de kat veel stress geven.

Begin het afspelen van het geluid van de huilende baby op een zo laag mogelijk volume. Reageert de kat hier goed op (er mogen geen stresssignalen aanwezig zijn), beloon hem dan met een snoepje of spel. Zet het geluid vervolgens iets harder. Herhaal de beloning als er geen stress wordt waargenomen. Bouw het zo langzaam op. Maar, zie je op een bepaald volume stresssignalen, ga dan meteen wat terug in volume en beloon de kat hier niet voor. Dit proces uitspreiden over enkele weken. Dit is niet iets wat in één avond gefikst is.

DE BABY IS GEBOREN!

Als de baby is geboren, confronteer de kat dan niet meteen met de baby, maar zorg voor een gedegen introductie. Dit kun je doen door iets wat naar de baby ruikt. Een dekentje, shirtje, rompertje. Denk er aan dat een kat communiceert met geuren en vrienden herkent doordat deze hetzelfde ruiken als de kat (denk aan de kopjes die de kat geeft tegen je broek, gezicht, etc.).

Wat ook kan helpen bij een goede introductie tussen kind en kat is om bijvoorbeeld met de sokjes van de baby langs de wangen van de kat te wrijven. Op deze manier ruikt de baby naar de kat en de kat zal de baby zien als vertrouwt.

Maak geen gedoe rond de introductie tussen de kat en de baby. Dwing de kat niet aandacht te geven aan het kindje. Doe gewoon je ding, laat de kat gewoon rondlopen. Als de kat geïnteresseerd lijkt, laat hem dan aan de baby snuffelen. Door de kat (onder toezicht) gewoon naar de baby te laten kijken, ruiken en aanraken, zonder hiertoe gedwongen te worden en zonder dat eigenaren panisch gaan doen door de kat weg te duwen als hij te dichtbij komt, zal de kat begrijpen dat hij niet bang hoeft te zijn voor de baby.

En beloon de kat weer als hij zich kalm en zelfverzekerd gedraagt. Als de kat doorheeft dat de baby onderdeel van het gezin is en dat respectvol omgaan met de baby in zijn voordeel is (beloningen) zal het geen problemen geven.

Als de baby wakker is en bij je op schoot of naast je op de bank ligt, speel dan met de kat (met een hengel, propjes papier, muisjes). De kat zal de aanwezigheid van de baby gaan associëren met leuke dingen.

Laat de kat er bij het voeden van de baby gewoon bij als hij dat wil. Laat hem ontdekken. Ook als hij je volgt de babykamer in, laat hem dat doen. Maar zorg dat hij niet in de wieg springt en ook nooit de kans krijgt om bij de baby in de wieg te slapen. Katten zoeken de warmte op en gaan dan heerlijk strak tegen de baby aanliggen. Maar als ze tegen het gezichtje van de baby aan gaan liggen, kan het kindje nauwelijks ademhalen. Ook kan de kat in het wiegje gaan plassen door stress.

Houd de deur van de babykamer dus dicht en laat de kat alleen onder toezicht op het kamertje.

Nu de baby lekker ligt te slapen is het de perfecte tijd om even met de kat te spelen en aandacht te geven.

Het opgroeien van het kind

Leer het kind, als deze opgroeit, respect te hebben voor de kat. Leer dat hij/ zij niet achter de kat aan gaat rennen of de kat pijn doet.

De leefomgeving van de kat

Zorg ervoor dat de kat altijd kan vluchten/ zich terug kan trekken naar een voor hem rustige, veilige plek. Ook is het belangrijk de kattenbak, eten en drinken op rustige plaatsen neer te zetten waar een opgroeiend kind niet of zelden komt.

TIP!

Straf de kat nooit! Een kat legt geen verband tussen zijn gedrag en de straf. Straffen werkt averechts, waardoor de kat angst kan ontwikkelen en al het voorbereidende werk voor niets is geweest.