RASKATTEN


ALGEMEEN

Mocht u besluiten een raskat te kopen, ga dan op zoek naar een goede erkende fokker en koop geen raskat uit de malafide kattenhandel. Deze kattenhandelaren bieden uit puur commercieel oogpunt raskatten aan zonder belang te hechten aan het welzijn van de kat. Maar ook bij een erkende fokker heeft u geen garantie op een gezonde kat, want veel raskatten lijden onder aangeboren erfelijke afwijkingen of hebben zo'n extreem uiterlijk dat zij niet 'normaal' kunnen functioneren.

Waar kunt u een raskat kopen?

Zoals hierboven aangegeven: koop nooit een raskat uit de malafide kattenhandel, waar zo veel mogelijk nestjes in zo kort mogelijke tijd worden grootgebracht, zonder de nodige zorg en begeleiding. Koop bij een erkende fokker of cattery waar het welzijn van de kat voorop staat en niet het winstoogmerk. Daar is de kat gechipt, ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gesocialiseerd. Let ook op de achtergrond van de kat. Bij het fokken van raskatten is er vaak sprake van inteelt, wat zwakke dieren oplevert die snel ziek worden, lichamelijke afwijkingen hebben en soms zelfs vroegtijdig sterven. Dus zelfs een kat met papieren van een bonafide fokker is niet gegarandeerd gezond!

TIPS

Raadpleeg een rasvereniging voor informatie over goede fokkers, die het welzijn van de kat belangrijker vinden dan de raszuiverheid.

    Een goede fokker zal vragen naar uw persoonlijke     omstandigheden, om te zien of het kitten goed       terecht komt.

Koop geen raskat bij een dierenwinkel, via het internet of via een tussenpersoon.

    Koop geen raskat die jonger is dan 12 weken. De     moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn.

Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater.

    Het kitten moeten zijn gesocialiseerd en zijn     opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de     huiskamer.

Het nest moet er levendig en schoon uitzien. De kittens zijn alert en hebben heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken.

    Het kitten is ontwormd en ingeënt tegen niesziekte     en kattenziekte (de dierenarts moet dit hebben     ingeschreven in het dierenpaspoort).

Een raskat staat ingeschreven in het stamboek van de raskattenvereniging.

    Koop geen raskat als u niet genoeg tijd,     ruimte, energie of financiële middelen heeft om het     dier een goed leven te bieden.

Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet op een raskitten gewacht worden.

    U ontvangt van de fokker een eigendomscertificaat     of overschrijfformulier dat u samen met de fokker     invult om het kitten officieel op uw naam te zetten.     Verder krijgt u het dierenpaspoort mee     (vaccinatiebewijs), een ontvangstbewijs van de     betaling en eventueel een verzekeringsbewijs. De     fokker kan u vragen om een verklaring te tekenen     dat u uw kitten laat castreren.

MALAFIDE KATTENHANDEL

Zelf kunt u de malafide kattenhandel bestrijden door geen raskat of kitten te kopen als:

De kat relatief goedkoop is. Malafide fokkers verkopen (ras-) katten en kittens vaak tegen lagere prijzen dan een erkende fokker.

U de kat direct mee kunt nemen of zelfs (gratis) thuisbezorgd krijgt. Bij een erkende fokker van (ras-) katten zijn soms wachtlijsten tot wel 2 jaar.

In een advertentie meerdere (populaire) rassen vermeld staan.

De kat uit een buurland komt. Hier geldt een andere wet- en regelgeving, wat problemen kan opleveren bij een miskoop.

U kittens in een dierenwinkel ziet. Hier komen diverse nesten bij elkaar, wat de kans op ziektes vergroot. Ook zijn de kittens bijna altijd te vroeg bij de moeder weggehaald.