EEN NIEUWE OMGEVING VOOR UW KAT

VOOR WIE?

U heeft een kat geadopteerd en u heeft geen andere katten of honden in huis.

U gaat verhuizen en uw kat verhuist mee.


SPELREGELS

Voorbereiding

U heeft nog geen huisdieren en u gaat een kat adopteren. Of u gaat verhuizen naar een ander huis en de kat verhuist mee. Zorg dat u, voordat u de kat gaat halen, een rustige kamer/ ruimte voor de kat heeft waar de kat kan wennen (aan u en) aan uw huis. Zorg in deze ruimte voor:

Een kattenbak (groot genoeg, zonder deksel en met geurloos grit);

Brokjes en water;

Een krab-/ klimpaal;

Speeltjes;

Een plek ((overdekt) mandje) waar de kat zich kan terugtrekken en slapen.

Zorg dat u enkele dagen vrij bent en dat u alle tijd heeft voor de nieuwkomer.

De dag van aankomst in het nieuwe huis

Bij thuiskomst brengt u de kat in het reismandje naar de voor hem/ haar ingerichte ruimte. U zet het reismandje op de grond, sluit de ruimte af en zet het deurtje van het reismandje open. Verlaat de ruimte en laat de kat in alle rust de nieuwe omgeving verkennen.

Absoluut niet doen!

Hoe leuk het ook is om een nieuw huisgenootje te hebben of hoe graag u ook uw nieuwe woning aan uw huidige kat wilt laten zien, plaats hem/ haar niet meteen midden in de woonkamer waar het dagelijkse leven zich afspeelt. Katten zijn zeer gevoelig voor veranderingen en een nieuwe leefomgeving hoort hier ook bij. Katten houden van een omgeving die voor hen controleerbaar en voorspelbaar is. Nieuwe omgevingen zijn dit nog niet. De kat moet wennen aan de mensen, vreemde geluiden en geuren. Door de kat in een aparte ruimte te houden, zorgt ervoor dat de kat controle heeft over de omgeving. De kamer is niet groot en het is voor de kat makkelijk te overzien wat er gebeurt. Naarmate de tijd verstrijkt zal de kat ook geluiden gaan herkennen (bijvoorbeeld voetstappen op de trap betekent dat er iemand aan kan komen) zodat de omgeving steeds meer voorspelbaar wordt.

Wat wel doen?

Laat de kat eerst even wennen, voordat ze blootgesteld wordt aan allerlei bezoek.

Geen drukke kinderen bij de kat; vraag de kinderen rustig aan te doen in nabijheid van de kat.

Ga bij de kat in de ruimte zitten met een kopje koffie/ thee en een boek o.i.d. Laat de kat zo aan u wennen (in een nieuwe omgeving). Leg het initiatief bij de kat. Dwing hem/ haar tot niets. Dit is vooral heel belangrijk bij angstige katten die de nieuwe omgeving maar wat spannend vinden. Andere katten zijn meer zelfverzekerd en zullen direct naar u toe komen en de ruimte gaan verkennen. Hier kan dan ook meteen wat meer interactie mee plaatsvinden. Dit in de vorm van spel, aaien en kroelen (als de kat hier het initiatief toe neemt).

De angstige katten hebben meer tijd nodig. Dit kan variëren van een paar dagen tot enkele weken. Wees geduldig! Bij deze katten dient u er eerst voor te zorgen dat ze zich in hun eigen ruimte op hun gemak voelen. Daarna geldt, zet de deur op een kier en ga zelf doen wat u moet doen. Laat de kat op eigen initiatief de rest van het huis verkennen. Zorg wel dat ze altijd, in geval van “nood” terug kan rennen naar haar veilige ruimte.

Bij zelfverzekerde katten merk je wanneer ze er klaar voor zijn om het huis te gaan verkennen. 

Mocht u de kat buiten willen laten, wacht hier dan circa 6 weken mee. Eerst zal de nieuwe huisgenoot aan uw woning moeten wennen. Dit moet een veilige omgeving worden, waar de kat altijd graag naar terugkeert.