EEN KAT ADOPTEREN

Bent u op zoek naar een kat, dan kunt u op veel plaatsen terecht. Particulier, een asiel en tegenwoordig (helaas) ook via Marktplaats. Waar de kat ook vandaan komt, het is belangrijk een aantal zaken in acht te nemen voor een succesvolle keuze.

Past een kat in uw leefsituatie?

In de maatschappij van tegenwoordig is iedereen druk, druk, druk. Mensen zoeken toch vaak een huisdier omdat dit gezellig is. Of omdat het goed is als de kinderen met dieren opgroeien. En dit klopt. Het is gezellig en het is goed voor kinderen te leren omgaan met dieren. Maar er zit ook een andere kant aan. De kant van het huisdier.

Wat zoekt u?

U wilt een kat adopteren. Maar wilt u een kitten, een puber of een volwassen kat? Een poes of een kater? Wilt u één of twee katten? Een verstandige keuze is afhankelijk van uw woon- en leefsituatie.

Kittens

Kittens zijn schattig en erg verleidelijk om te adopteren. Maar past dit wel bij u? 

Kittens hebben aandacht nodig. Het is belangrijk dat er veel met hen wordt gespeeld. Daar is tijd voor nodig, maar ook veel speel- en klimmogelijkheden. 

Kittens dienen nog opgevoed te worden in wat wel en niet mag in huis. Het zijn net kleine kinderen. Ze hollen door het huis, springen op meubels, zitten in plantenbakken, trekken dingen om, etc. Hier dient een strakke hand de overmacht te hebben om hen te leren dat spelen mag, maar alleen met eigen speelgoed. Krabben mag, maar aan de krabpaal. Afleren om in een plantenbak te gaan, afleren om op tafel te springen, etc. Afleren staat overigens niet gelijk aan lichamelijke straffen!!!

Ik wil u niet afschrikken om een kitten te adopteren, maar ik wil duidelijk maken dat kittens tijd en aandacht vragen. Dit is nodig om probleemgedrag in de toekomst te voorkomen.

Dringend advies: als u een kitten van een particulier adopteert, zorg er dan voor dat het kitten minimaal 12 wekenoud is, voordat het weg wordt gehaald bij moeder en nestgenoten! Een kitten wat te vroeg het nest verlaat mist een aantal belangrijke dingen in de opvoeding en in het leren van kattengedrag.

Pubers

Katten zitten in de pubertijd van circa 17 weken oud tot 7 à 8 maanden oud. Afhankelijk van wat de kat al heeft geleerd voordat hij bij u kwam, zult u vaak toch nog moeten bijsturen. Ook deze categorie katten vragen veel tijd en aandacht.

Volwassen kat

Volwassen katten zijn al gevormd. Positief of negatief. Bij adoptie van een volwassen kat is het belangrijk de achtergrond te weten. Waar komt de kat vandaan, wat was het gedrag bij de vorige eigenaar, waarom doet de eigenaar afstand van de kat, etc.

Poes of kater?

Over het algemeen is te zeggen dat poezen meer aan huis gebonden zijn, dan katers. Hiermee bedoel ik dat katers, als ze naar buiten mogen, meer en langer op pad zijn, dan de gemiddelde poes. Poezen zijn over het algemeen feller dan katers. Allemaal weetjes waar je niet zomaar van uit kunt gaan. Het verschilt per kater of poes. Ze hebben allemaal een uniek karakter. Genetisch bepaald, mate van socialisatie, omgevingsfactoren, etc.

Eén of twee katten?

Katten zijn geen groeps-/ roedeldieren. Het is niet noodzakelijk om twee katten te adopteren omdat u het zielig vindt als de kat alleen zit als u met vakantie gaat, of bent werken. Veel katten vinden het prima om alleen te zijn en tolereren geen andere katten om zich heen. Katten zijn territoriaal en solitaire jagers. De beste klik hebben ze met eigen familieleden. 

Mocht u toch besluiten om twee katten gelijktijdig te adopteren dan is het verstandig om twee kittens uit hetzelfde nest te nemen. Of twee pubers of twee volwassen katten die altijd samen zijn geweest (in goede harmonie). Dit geeft de grootste kans op slagen.

Bij adoptie van twee, van elkaar vreemde katten, is een gedegen introductie van groot belang.

Gezins- en woonsituatie

Woont u alleen en is uw huis een oase van rust? Heeft u een druk huishouden met (jonge) kinderen en komen er veel mensen over de vloer? Kan de kat bij u naar buiten of woont u op een appartement en zoekt u een binnenkat?

Katten houden van een rustige omgeving. Drukke huishoudens en kinderen zijn geen probleem bij katten die hiermee gesocialiseerd en opgegroeid zijn. Echter dienen deze katten wel toegang te hebben tot een rustige plek in huis waar zij zich terug kunnen trekken.

Woont u op een appartement en de kat kan niet naar buiten? Adopteer een kitten die hier mee opgroeit of een volwassen binnenkat. Adopteer NOOIT een kat die van het buitenleven heeft geproefd. Dit vraagt om problemen! Een ongelukkige kat en daarmee ongelukkige eigenaar. Informeer dus goed bij degene waar u de kat adopteert naar de achtergrond van de kat.

Houdt u de kat binnen, zorg dan voor voldoende speel-, klim- en krabmogelijkheden, zodat het natuurlijke gedrag tot uiting kan komen en u geen gefrustreerde kat krijgt die spullen in huis gaat slopen. 

Buitenkatten hebben de speel-, klim- en krabmogelijkheden ook nodig in huis. Vooral in de winterperiode, als ze veel binnen zijn.

Plaats NOOIT een kitten bij een oudere kat. Dit vraagt om problemen bij de oudere kat. Kittens zijn ontzettend speels, hebben veel energie en zijn nog op ontdekkingsreis. Oudere katten houden van rust, zijn vaak veel minder of niet meer speels. Het gedrag van de kitten kan enorme stress opleveren bij de oudere kat, met alle gevolgen van dien.

Belangrijk:

Informeer altijd naar de achtergrond van de kat(ten);

U dient voldoende tijd te hebben om aandacht aan de kat(ten) te geven;

Hoe ziet uw gezinssituatie eruit;

Wilt u een binnen- of buitenkat?

 

Voordat u een kat aanschaft is het verstandig om u te verdiepen in de basiskennis van kattengedrag en wat te lezen over natuurlijk kattengedrag.