EEN BABY OP KOMST


WAAROM IS VOORBEREIDING NOODZAKELIJK?

Katten die geen kinderen gewend zijn, en altijd in het gezelschap van volwassenen hebben geleefd (met soms een kind dat op bezoek kwam, maar dan kon de kat vluchten en hoefde de confrontatie niet aan) zullen langzaam geïntroduceerd moeten worden in de kinderwereld. Vergeleken met volwassenen, lijken kinderen voor katten buitenaardse wezens. Ze ruiken anders, klinken vreemd met hun hoge stemmetjes en zien er raar uit omdat ze qua grootte meer richting hoogte van de kat komen. Ook bewegen ze anders dan volwassenen en zijn onvoorspelbaar.

Heb je een kat die gevoelig is voor veranderingen dan kan de komst van een baby de kat veranderen in een angstige kat, die zich alleen nog maar verstopt of het kan een kat worden die het kindje weg wil hebben. Beide gevallen gaan ongetwijfeld gepaard met probleemgedrag (zoals bijvoorbeeld onzindelijkheid).

 Voorbereidingen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent heb je 9 maanden de tijd om je kat voor te bereiden op de komst van de baby.

GEUREN

Begin je met het inrichten van een babykamer, doe dit dan stapsgewijs. Zeker als het om een kamer gaat waar de kat altijd gewoon binnen kon lopen of er zelfs een slaapplaats o.i.d. had.

Als de kattenbak altijd in de nieuwe babykamer heeft gestaan, dan is het verstandig deze, een aantal maanden voor de komst van de baby, dagelijks enkele centimeters te verschuiven naar de uiteindelijk nieuwe plek. Als de kattenbak van de een op de andere dag een andere plek krijgt, is de kans groot dat de kat toch weer op de oude vertrouwde plek zijn behoefte gaat doen. En dit wil je niet in een babykamer (nergens overigens).


Laat de kat deelnemen aan het veranderingsproces. Laat, na iedere klus die je in de kamer hebt gedaan (leeghalen, behangen, schilderen), hem/ haar steeds de kamer in zodat de kat stap voor stap aan de nieuwe kamer (met nieuwe geuren) kan wennen. Begin ook meteen met de deur een keer dicht te houden overdag en ’s nachts en bouw dit zeer langzaam uit. Als de baby er is zal de kat namelijk ook niet op betreffende kamer mogen (zonder toezicht). Als hij/ zij wel gewend is om altijd die kamer in en uit te mogen lopen en hij/ zij zou dat van het één op het andere moment niet meer mogen, kan dat problemen geven.

Laat de kat vervolgens ook kennismaken met de meubels (wieg/ ledikant, commode, box, etc.) en de kleertjes van de baby. Geur is voor de kat enorm belangrijk. Laat haar maar kopjes geven aan de meubels, zodat ze een eigen geur afzet.

Wat ook kan helpen bij het gewenningsproces om een week of acht voor de geboorte van de baby babypoeder/-lotion op jezelf te smeren. Zo zal de kat deze geuren gaan associëren met iedereen die hij al kent en vertrouwt.