DE KATTENBAK

Algemene regel

De algemene regel voor het aantal kattenbakken in huis is: één kattenbak per kat plus één extra.

Dus: heeft u twee katten dan zet u twee kattenbakken neer plus één extra (is drie in totaal). Heeft u één kat, zet dan twee kattenbakken neer.

Soort kattenbak

Een kattenbak moet groot genoeg zijn voor een kat.

Voor kittens worden vaak mini-kattenbakjes gekocht. Dit is prima, want dan kan de kleine spruit er makkelijk in en uit. Let er wel op dat, als de kat groter wordt, de kleine bak wordt ingewisseld tegen een grote kattenbak! De kat moet er ruim in kunnen draaien en graven.

Veel katten hebben een voorkeur voor een bak zonder deksel. Zeker in huishoudens met meerdere katten is dit aan te raden. Met een open kattenbak heeft de kat controle over zijn omgeving, doordat hij om zich heen kan kijken.

Mocht u één kat in huis hebben, dan kunt u een bak met deksel uitproberen. Is dat voor betreffende kat geen probleem, dan kan het deksel er op blijven.

Kattenbakvulling

Gebruik voor kattenbakvulling goed absorberende, geurloos grit (zelf zweer ik bij Catsan). Geen houtsnippers.

Gebruik geen:

Geparfumeerd kattengrit. Veel katten zijn hier niet van gecharmeerd. Een kat heeft een zeer gevoelig reukorgaan en zijn zeer kieskeurig wat geuren betreft. Kijk alleen maar naar het eten van een kat. Als de geur hen niet aanstaat, pakken ze het niet. De geur van het kattengrit kan hen dus ook tegenstaan waardoor ze het vertikken hier hun behoeften te doen en een andere plek in huis zoeken.Natuurlijk zijn er katten die het geparfumeerde grit prima vinden, maar dan kan een ander probleem zich voordoen. Het kan namelijk voorkomen dat er in het parfum van het grit een ingrediënt zit, wat ook in uw wasmiddel zit. Dan zal uw schone was niet meer veilig zijn.

Kranten. Leg geen kranten in een kattenbak in plaats van grit. De kans dat uw kat op uw (nog ongelezen) krant zijn behoeften zal doen is dan aanwezig. Ook heeft het geen voorkeur om kranten onder het grit te leggen in de kattenbak.  

Een dun laagje grit in een kattenbak is voldoende (maximaal 1,5 cm). Te veel grit, waar een kat in weg zakt, wordt door een kat als niet prettig ervaren.

Locaties voor de kattenbak

Een kattenbak dient op een voor de kat rustige plek te staan, weg van het eten. Niet bij de achterdeur of in de gang. Maar op een plek waar weinig loop is en waar de kat altijd toegang toe  heeft.

Schoonmaken van de kattenbak(ken)

Maak de kattenbak(ken) schoon met chloor. Katten vinden dit een aantrekkelijke geur. 

Schep dagelijks uitwerpselen uit de bak(ken).         

Maak de bak(ken) 3 x per week grondig schoon (uitwassen met chloor), of vaker als dit nodig is.